My Pregnancy

November 27, 2010

outing skejap bersama BECEK2 meletops tawau

macam lama sudah aku xjumpa becek2 d tawau ni.. so dgn kuasa yg ada, aku pon mintak la jasa baik EACHA SALAM tuk arrange pertemuan kami pada malam itooo... sbb mcm dia paling byk keditnya ba.. :P yg bjaya mghadirkan diri cuma AKU, EACHA, PZA, PP & NONONG.. yg lain tu, xtau la p mana.. drg tu org paling bz d dunia..

pjalanan pd mlm itu bermula apabila c eacha dgn baik hatinya mnjemputku.. ada ba juak kereta ku 5 d umah..tp mmndang kan aku pnat, aku mntak la eacha amik.. ag pon best ba skali2 xjd SUPIR.. tetiba mndpt panggilan yg pp pon mau d amik.. mcm lama sdh aku xp umah .. FIFFY KHAZRINA(biz woman) 5 thun maybe.. masuk jak area umah PP tetba ekon panas.. eachak pon cuak cket, aku KEWL jak la.. sbb bukan keta ku..

sdh smpi d traffic light TAKADA, tetiba ada bunyi keta si ecak.. dia bilang mgkin timing belt.. atinya kmbali ok bila tiada bunyi upanya sbb ada LORI yg bunyi engin nya bising d sebelah.. ahhahaha makin truk ya.. so dia kasi mati ekon.. sdh dekat2 d roundabout esbok, MATI ya enginnya... kwang3.. tpksa 2 gadis jelita (jurie' & pp) tolong tolak kereta atas nasihat seorg abg yg mnulung..

aku + tuan punya keta yg ROSAK! apa pon tq sbb sanggup amik aku..
keta sdh rosak pon smpat ag bgayak ko sana ya!!


PP & JURIE' yg mcm terror kasi bagus keta.. :P
ckit tbakar tgn ku ya.. panas nya tu binatang yg kupegang. xtau apa namanya..

walaupon PP ni kakak, tp dia ni baik.. dgr juak ckp adik nya..(aku la)
tp kami kurang brjaya. so tpksa la tunggu daddy ecak jgk.. (daddy ba yanzzz)


lpas bapa ecak dtg slamat kn, pza pon dtg jmput kami... kami p makan d RESTORAN NUSANTARA signboard ijau bilang c PP.. they enjoy the ayam penyet & pisang PEPPEK.. kunun mau lagi p INDO CAFE ya mau mkn pisang cheese. wakakkaka perempuan mmg nafsu besar ba..! aku jugak la yg xbest minuman ku.. cincau susu ku busuk.. bukan susu ku ya yg busuk.. tp cincau! yg best nya mlm tu aku jd kebal sbb duduk sbelah c mesek.. ada tikus ma lipas pon aku yg d HANTAMnya ba... padahal bukan salah ku.. wakakaka but i really enjoyed our DISCUSSION td..

tp kan xda gmbar kami ya.. sbb c NONONG yg cantek tu kunun, xbrapa cntek tu mlm.. pastu si NOORHAFIZAH LANNA yg mau kawen xlama ag, takut hilang seri nya kalo bgambar... so kami pon igt d kpla jak la kenangan pada mlm itu... kalo igt la..

antara topik perbualan hangat pada malam itu ialah:
* pasal kawen pza
* cmana drg2 ni sdh jadi comel
* persediaan kawen (mahar, mlm ptama, buat anak)
* keja beruniform (org SPRM bg nasihat/peringatan kpd bkal org PDRM)
* cerita hantu LAGEEE!!!!
* pp skit d gigit anjing
* dll

smoga akan ada ag mlm2 sperti mlm itooo.. pasal yg kawen2 tu, nant sdh slesai kawen, baru kita update ag ya.. thank u gurls!!
LOVE ya ols!!


aku ma PP jak yg mau kawen lmbt cket drp ECAK & PZA.. NONONG dlm dilema..

jangan biarkan diri anda diselubungi dgn masalah KAWEN..
JODOH datang sendiri ba. :P

...

November 24, 2010

AWAS!! ianya TIDAK SAH!!!


Sesungguhnya, permasalahan ini berat. Perhatikan soalan 1 - 5.

Perkahwinan seumpama ini hari ini memang tersangat biasa kerana keluarga biasanya memilih jalan ini untuk menutup malu. Bila dapat tahu anak pregnant luar nikah, cepat cepat kahwinkan.

Berdasarkan kenyataan ini, nikah itu TIDAK SAH, maka pasangan itu kelak hidup dalam zina sampai bila-bila... .

Persoalan ini telah diajukan kepada seorang Imam, di mana banyak persoalan lain timbul dari persoalan pokok tersebut. Saya kongsikan bersama anda di sini kerana ianya amat penting:


Soalan 1 : Apakah langkah yang sewajarnya sekiranya seorang gadis belum berkahwin didapati hamil
anak luar nikah?

Jawapan 1 : Gadis itu tidak boleh berkahwin sehingga bayi itu dilahirkan.


Soalan 2 : Sekiranya lelaki yang bertanggungjawab itu bersedia mengahwini gadis itu, bolehkah mereka bernikah?

Jawapan 2 : Tidak. Mereka tidak boleh bernikah sehingga bayi itu dilahirkan.


Soalan 3 : Adakah pernikahan itu sah sekiranya mereka berkawin?

Jawapan 3 : Tidak. Pernikahan itu TIDAK SAH. Seorang lelaki tidak boleh mengahwini seorang wanita hamil, walaupun lelaki itu merupakana ayah kepada bayi yang dikandung itu.


Soalan 4 : Sekiranya mereka bernikah, apakah tindakan mereka untuk memperbetulkan keadaan?

Jawapan 4 : Mereka mesti berpisah. Perempuan itu mestilah menunggu sehingga melahirkan, atau sehingga sah dia tidak mengandung, barulah mereka boleh bernikah sekali lagi, secara sah.


Soalan 5 : Bagaimana sekiranya keadaan itu tidak diperbetulkan?

Jawapan 5 : Maka mereka akan hidup di dalam zina kerana pernikahan itu tidak sah.


Soalan 6 : Apakah hak seorang anak luar nikah?

Jawapan 6 : Kebanyakan pendapat mengatakan bahawa anak itu TIADA HAK untuk menuntut apa-apa daripada ayahnya.


Soalan 7 : Sekiranya hukum mengatakan lelaki itu bukan ayah kepada anak tersebut, adakah itu bermakna dia bukan mahram kepada anak perempuannya sendiri?

Jawapan 7 : Ya. Dia tidak boleh menjadi mahram.


Soalan 8 : Sekiranya seorang lelaki Muslim dan seorang wanita Muslim (atau bukan Muslim) ingin bernikah setelah bersekedudukan, apakah tindakan yang sewajarnya?

Jawapan 8 : Mereka mesti tinggal berasingan segera dan menunggu sehingga perempuan itu haid satu kali sebelum mereka boleh bernikah.


Soalan 9 : Sekiranya saya kenal/tahu seseorang di dalam keadaan ini, apakah saya perlu memberitahu kepadanya, atau lebih baik menjaga tepi kain sendiri?

Jawapan 9 : Anda wajib memberitahu, kerana itu sebahagian tanggungjawab anda sebagai saudaranya. Mereka harus diberi peluang untuk memperbetulkan keadaan mereka, kalau tidak semua keturunan yang lahir dari pernikahan tidak sah itu adalah anak-anak yang tidak sah taraf.

Ini merupakan satu perkara yang serious jadi, fahami dan dalami betul-betul dan bincanglah dengan Imam / ustaz sekiranya anda berhadapan masalah sebegini atau bila perlu.

kita sebagai umat harus la sentiasa ingat-mengingati. tapi mampu ka kita bersuara sedang kan kita sdiri tidak ckup iman di dada? tapi tidak kah kita lagi berdosa bila kita mendiamkan sesuatu yang wajib diperbetulkan..

sselagi mampu, hindarilah larangan Allah.. semoga Allah memberikan hidayah kepada kita, seluruh umatNya.. amin...

salam ukhwah~!

November 23, 2010

KASIHANI & SAYANGI lah mereka

anak2 ni anugerah Allah.. so kite kna la jaga sbaik mungkin.. jaga makan pakai, kesihatan sume.. lagi2 cuaca yg makin xmenentu ni.. makin ari makin panas... bile da start sakit payah dowh nak smbuh!

bgitu jugak la crita anak2 buah sy d umah.. tetiba ptg td anak2 ne muntah!!! sakit mcm.. aku xpasti sbb aku d atas..


ni Alvynham Raffiedy..
mgikut sumber dia masuk angin xmau makan.. muntahnya pon putih jak.. tym tu aku tgah baring ngan dia d sofa(kongsi).. nasib xmuntah atas aku. dia xsmpat muntah dalam ember yg disediakan.. knak marah ag.. aku pon urut la tgkuk n urut blakangnya...


...........................


ne si Adryanham Rafiq
yg ni plak lain kes. muntah sbb tlampau byk mkn. mmg hobinya mkn.. so muntahnya pon merah jambu la.. tu yg muka nya ceria jak pastu wlupon baru muntah.. pastu smangat p cari mknan baru sbb pwot da kosong semule.. :P


...........................


ini la dia kami punya Putri Adryana Shafiqa(nama afiq n fiqa ni aku yg bagi tau)
bagi c tomboy ni, dia mmg sakit da tp batuk2 la.. mungkin byk kahak..
ksian tgk dia nangis sbb budak ni besa ktawak n lucu2 jak..


...........................

sorry la KIDS.. bukan niat ant mau c upload gmbr2 kamu sakit.. cuma mau c igt org d luar sana..
btapa anak2 ni plu kan perhatian bila mereka sakit.. btapa mereka ingin kan belaian.. mungkin mereka buat silap, tp apakan daya mereka.. budak lagi kan.. hope u kids cepat2 la smbuh.. nanti lola pon sdey..
sob.. sob.. sob...

GET WELL SOON...
WE LOVE U ALL!!


November 22, 2010

PELAMIN IDAMAN ketika menjadi raja sehari kelak

sejak raya aji ni, mcam byk undangan mkn.. open house la, knduri arwah la.. dari 1st day raya sampai la kmaren ya... so kmaren was my kasen's engagement..da lama tunggu dia then akhirnya... syukur la.. adiknya kawen 3hb ni.. and for sure i'll be there earlier. 1hb akan brada d sana!! n ni tgah tunggu baju siap..

gold theme for the party n colorful on da nikah.. gold sdh tmpah baju.. untuk nikah ja mum mcm xbagi bli baju ba.. sbb mcm ada lg bju baru yg blom pakai... x pala.. i'll be wearing pink kebaya on da nikah.. cuma aku risau kalo org igt aku yg mau nikah.. wakakkakaak MERIAH gitewwwww....

mcm biasa la bila ada yg kawen o btunang, org yg bujang ni pasti akan d tny..
'ana.. ko bila lagi.. pasne kami tunggu majlis ko plak ya'
'wakakkakaka.. sbar kamoooo ya.. aku macam lama lagi'

aku rasa ampir tiap ant2 ku ckap bgitu.. hadoih la.. aku keja pon blom.. bf pon blom mau pinang, cmana mau wat mjlis.. ag pon byk bnda ag mau setel ba.. :P aku hanya mmpu ketawa and aku senang bila d kacau begitu.. lain kan?? aku plak yg SUKAK!!

tetiba bila aku kuar ngan mum berurusan td, aku tergerak at plak p busana pengantin..tgk baju n pelamin.. akak kdai tu tny.. "majlis nikah bila??".. so aku pon tpkasala kaver.. "lama lagi kak.. dtg survey2 dlu"..

mmg cntek bju2 nya.. so aku kna la maintain kurus smpai masa aku kahwen nanti.. :) plamin pon ok la kowt.. mcm plamin d kl.. TAWAU sdh makin maju!! so aku pon dgn exited nya p search gmbar plamin n skit jak la yg ku jumpa.. stakat ni, ni yg aku suka.. xtau la dalam 5 tahun akan datang...

.............................




kalo plamin kcik, ni ok kot.. tp border nya aku mau pnuh ros merah..
pastu bckground kasi itam... :P
LOVE nya ba yg mcm comel nih....

.............................




yg ni pon ok kan?? smple mcm.. yg paling ngam sdh ineeee..
HITAM & MERAH
i LOIKE!!

.............................

yg ini nmpak lebey elegant!! aku mau kosi yg bsar gini bole ka??
tp lubang2 d kosi nya kasi 4 o 6 jak la..
background itam lace merah.. pndai la mak andam tu buat kan?

.............................


tapi besa kalo sblum nikah, TUNANG ba kan???
xtau la aku nant tunang ka juak ya.. mum pon xsuka kalo btunang ni..
kalo mau, nikah trus la ba kan.. tp aku mau juak cicin tunang.. :)
so kalo aku smpat tunang, mau tmpat duduk ku bgini..
so tym amik gmbar sarung cincin cantek jugak kn..
MATEKKK!!!!

.............................


ne plamin yg paling bjaya mnambat hati ku....
ni kalo mcm d dewan la.. baru puas kan??
tp bunganya mau byk merah.. n kasi background itam jugak..

.............................


x la ba.. kalo ada rezeki, apa salahnya.. kalo 22 sdh ada keja bagus, mampu ba juak tu.. paling2 pon mak andam, baju n make up dlm RM 3k jak ba.. 1x sak ba kawen ni.. bila lagi.. so awal2 ni pndai2 la smpan duit.. sama2 la palek.. wakakkakaka

mcm tinggi btol impian ku.. xpa psg tinggi2 kalo jatuh pon, rendah cket sak dr yg paling tinggi!! i'll aim for the HIGHEST!!

5 years to come..
sabar kamoooo suma.. ada jodoh, ada la..
kasi dulu aku pluang bhagiakan kdua ibu bapa n kluarga ku.. insyaALLAH...
tp org bilang bnda baik ni xbagus d kasi lama.. so 3 tahun lagi la??

dush!!! dush!!! dush!!!
arghhhhh..






my BRUNCH on 22/11/2010


supposed this morning i have to settle urusan dad at 8am d BANDAL.. mmndangkan aku kurang sehat, so lambat la ku bangun.. bangun 8.15am then siap around 9am.. besa nya mum asked to mkn 1st tp pg td mcm mls sdh ba.. so pwot kosong n xsdap spjang pjalanan.. p urus2 n jln2 jap.. byk d singgah but nant baru me cita..

kunun mau p mkn nasi dagang d da STADIUM tp mcm lmbat sdh.. almost 12pm od.. so next tym la mam sna.. balik singgah anta kaen yg me bought juz now.. sbb mau tmbah kipas d blkang.. lupa amik gmbar, da siap me upload la nnt.. mau anta cek keta tp workshop d smpang jalan tutup...

smpai umah, me n mum straight away amik piring n mkn.. those pics me amik tym mkn td ... :P

||||||||||||||
.....................


ne mee xtau sapa msk td pagi sbb xsmpat turun..
me mandi 1st, turun tus jalan.. da balik baru mam.. small portion kan??
me on diet.. mau c turun 2kg..
yg mgkilat d sosej tu bukan minyak tp madu ya lyk me..
.HONEY.

.....................


ne si ALVYNHAM RAFFIEDY ADAM ARIQ..
org mkn, dia pon cbuk mau mkn...
lagi bselera ya.. aku punya yg d atas td pon xabis..
sbb mindset ku mau diet!!! hahahha

.....................


tapi selepas makan n naik ke bilik.. perot ku sperti ingin kan sesuatu..
macam biasa la mau penutup.. org putih bilang DESSERT..
so aku pon p tmpat smpan stok, ineeee yg ku jumpa...

jeng... jeng... jeng...

|||||||||||||||||||||||||

.....................


ne dia!!! chocs yg my beloved bro bli kan... tiap kali dia p KL o KK dia wajib bli...
aku mau BERYL'S jak dr dia.. ni yg tinggal la..
sbb yg lain da abis makan... n aku tlupa yg chocs ni masi ada...
dgan gumbira aku pon amik suma...

.....................



tapi ni ja yg ku makan tp skit jak.. sbb syg ku bilang, jan mkn choc byk,
nant makin bulat.. dia sak bole kunun... hahhahaha

.....................


skg sdh petang.... mau p membeli surya dulu aku....
salam sore......
:P

November 17, 2010

i NEED more tym..

salam everyone!!

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA..

i think i nid a gadjet yg sgt canggih.. yg can jot down evrything wats on ma mind on tym.. maksudnya tym aku tgh ada idea, aku ble la blogging trus.. ni x.. lama mau tunggu sbb kdg2 me got work to do.. when i'm a bit free, got no connection plak.. so cmana la?? seems lyk too many things to write, but i dun have the tym to share it in my blog..

i hope when i'm jobless mcm ni, byk la masa, can blogging sokmo.. tp mcm makin byk ba keja me.. huhuhu xpa everything happen for a reason.. wajib ad HIKMAHnya.. so kena la trima sgala ketentuannya...

pas raya, me got few things to be settled.. anta miera to boarding school, makan angin, lpak2. hahaha suma yg best2 before me get a new job.. after dat den me a bit free.. tym tu maybe me da pasang streamyx.. maybe la, spy snang ba.. mau cek keja pon snang gak..

mata me da kuyu, tomorrow need to wake up early, RAYA AJI bainee!! i'm waiting f0r sum1, tp mgkin tdo sdh or got no coverage at this tym of hour.. xpa la, aku tunggu jak dia bsuk, xda halangan smpai la tu.. mcm lm sdh tau dia xdtg.. mcari jugak org d umah..

semoga suma org bahagia raya ni, wlupon ada yg dok KELIK kg iye.. ahhahaha napa la raya qurban d tawau or sabah ni xsemeriah d Klate & Ganu... Harap2 raya akan dtg, aku dpt join bhg qurban.. INSYAALLAH

MAAF ZAHIR & BATIN
salam sayang...

November 13, 2010

apa KITAK tunggu??? :p


MIzz NINA - Anak Malaysia macam.. but i'm not so sure about it and i dun have much tym to do research on diz lady.. cuma, got la i read(terbaca) comment2 org yg protes dia ni.. i've got no comment on diz as everyone has their own point of view kn?? so aku MANDANGAL SAK LA ineee lagoooooo... :P

but da MOST IMPORTANT thing dat i want u guys out there to know is... i love diz song damn very much!! da lame dgr tp blom jatuh cinta.. mula crushed tym driving sis' car.. i can listen to this song start i entered da car untill smpi umah balik.. nasib baik me xmuntah.. org yg ikut me pon tpaksa la dgr.. im da SUPIRRR OK.. hahahaha

da worst thing is...
------> wlupon sdh bratus kali dgr, i still cant sing with the correct lyrics.. hahaha balik2 salah.. katawak sdiri aku ya.. bikin malu sak bah.. xpa, yg penting suma happy bila aku pasang lagu ni.. sampaikan see PUTRI ADRYANA SHAFIQA pon menari2 ya d keta.. kalah aku.. tp aku kalah sbb aku driving la......




nyanyi yok!!!!

[colby]
baby i never seen someone with your body
you make me want get this party started
hey baby comein tell me what this all
baby baby
tell me what you what you waiting for

[mizz nina]
baby i never seen someone with your body
you make me wanna get a little notty
hey baby come in get it it's all yours
baby baby
tell me what you what you waiting for

[colby]
its your birthday
so tell me what's you want it too

[mizz nina]
its my birthday
im really wanna get with you

[colby]
drop the beat now and may be we can get it started

[mizz nina]
will go insane and take you to the after party

[colby]
so what's your name hey baby what's your name oh yeah

[mizz nina]
sexys my name yea sexys my name

[colby]
ok and whats your game hey baby what's your game
[mizz nina]
ok i like to play..i ..i like to play


[colby]
baby i never seen someone with your body
you make me want get this party started
hey baby comein tell me what this all
baby baby
tell me what you what you waiting for

[mizz nina]
baby i never seen someone with your body
you make me wanna get a little notty
hey baby come in get it it's all yours
baby baby
tell me what you what you waiting for

[colby]
hey sexy girl from kuala lumpur
[mizz nina]
hey baby that's me i'll be on the dance floor

[colby]
i got you with surprise we pop in up in VIP
[mizz nina]
and if i ask nice can i take you home with me

baby let's get crazy come and loose control
you want to tear up after party
i know you wants some more
i wanna see you with that body ???

baby come and get it
what you what you waiting for

............
:p

November 10, 2010

PERSIAPAN HARI BAHAGIA




Apa yang Orang Bujang Mesti Tahu Tentang Kos Kahwin ?

Anda tahu perkahwinan tu yang paling penting adalah ijab, qabul, anda, pasangan anda, saksi dan wali. Err… dan juga sijil pra-perkahwinan dan ujian HIV. Maskahwin boleh hutang tapi siapa berhutang janganlah bernafsu sangat untuk sentuh-sentuh anak dara orang oooii...

Mengadakan kenduri kahwin adalah perkara yang sangat dianjurkan sekalipun hanya dengan menyembelih seekor kambing. Tetapi budaya di Malaysia, susahlah nak cukup dengan perkara macam tu sahaja.

Mari kita lihat apa yang perlu anda sediakan beserta ongkosnya sekali.

(Ini adalah kos anggaran untuk kebanyakan daripada kita. Status Siti Nurhaliza tidak masuk ya.)

Kos # 1 - Mas kahwin

Ini kena rujuk negeri sebelah perempuan. Walaupun nilainya (dari sudut kos) rendah, tapi kalau anda terlupa sediakan susah juga tu. Kalau berhutang, isteri ada hak kata, “Nehi kanda…!” bila anda cuba usik-mengusik.


Kos # 2 - Duit Hantaran

Ini bergantung kepada keluarga. Tetapi pengalaman saya apabila mengadakan seminar-seminar keusahawanan di universiti, bila ditanya isu ini, paling sikit siswi-siswi ni minta wang hantaran adalah RM 10,000. Level Diploma pun diorang dah mintak begitu tau sekarang. Ada juga keluarga ikut nilai hantaran seperti mana yang telah ditetapkan sebelum ini macam perkahwinan kakak / adik perempuan sebelum ini. Duit hantaran ini ada keluarga jadikan ia duit belanja hangus. Ia digunakan untuk kos kenduri. Ada juga keluarga yang berikan semua kepada pengantin perempuan.


Kos # 3 - Barang kemas seperti cincin perkahwinan dan lain-lain.

Kosnya berubah-ubah mengikut harga pasaran emas. Siapa yang melangsungkan perkahwinan waktu harga emas tengah tinggi nasib lah. Sediakan lah sekitar RM 3,000 - RM 5,000.


Kos # 4 - Barang hantaran lain

Kasut. Baju. Kek. Buah. Telekung. al-Quran. Sirih. Coklat. Standard lah tuh. Yang tak ikut standard adalah seperti handphone, PS3, laptop. Sediakan lah sekitar RM 1,000 untuk barang hantaran standard. Itu belum campur kos buat perhiasan barang hantaran.


Kos # 5 - Baju nikah

Selalunya baju ini ditempah. Boleh pakai masa hari raya yang pertama sebagai suami isteri. Baju lelaki selalunya lebih murah dari baju perempuan.

RM 200 - RM 600.


Kos # 6 - Baju Bersanding / Baju Pengantin

Baju ini selalunya disewa. Cukup-cukuplah tu jadi raja. Kita layak jadi raja sehari je. Baju tu tak pakai dah di waktu lain melainkan anda mengidam nak bernikah lagi.

RM 1,000 - RM 2,500.


Kos # 7 - Mekap

Selalunya dipakejkan dengan set baju pengantin. Tetapi masih boleh dapatkan secara berasingan.

RM 200 - RM 500.


Kos # 8 - Set Pelamin

Selalunya dipakejkan bersama set baju pengantin dan mekap. Tetapi masih boleh dapatkan secara berasingan.

RM 500 - RM 1000.


Kos # 9 - Jurugambar

Takkan lah nak suruh jurugambar biasa-biasa ambil kan gambar untuk anda. Ini hari istimewa anda bukan ?

RM 1000 - RM 3000


Kos # 10 - Duit untuk jurunikah dan saksi

Perkahwinan di Selangor ada duit yang perlu anda bayar kepada jurunikah dan para saksi. Sila rujuk ke pejabat agama negeri masing-masing.

Kos sekitar RM 150.


Kos # 11 Kad Jemputan

Ada yang murah dan ada yang mahal. Paling murah photostat sendiri. Ada orang kisah kita jemput guna sms, email dan website. Ada orang yang tidak. Mahu kad juga. Kalau satu kad RM 0.50 / kad dan kalau jemputannya dah 1000 orang ? Style sekarang selalunya dibuat sekali untuk kedua-dua pihak.

RM 500 - RM 3,000.


Ini adalah kos yang selalunya ditanggung oleh pengantin sahaja dan tidak membabitkan keluarga. Jumlahnya (mengikut anggaran kos terendah) adalahRM 17,550 dan berikut adalah kos yang selalunya ditanggung bersama oleh keluarga(tidak semestinya). Jadi kalau ibu bapa minta anda bayar kan juga, kena lah bayar juga. Kan ini kenduri untuk anda.


Kos # 12 Duit khemah / Sewa dewan

Untuk pihak perempuan yang gunakan konsep belanja hangus, ia akan ditanggung sebahagian oleh duit hantaran.

Sewa khemah adalah lebih murah dari menyewa dewan. Tapi tak semua orang ada halaman rumah yang sesuai untuk kenduri.

RM 2,500 - RM 10,000


Kos # 13 Duit makan kenduri

Untuk pihak perempuan yang gunakan konsep belanja hangus, ia akan ditanggung sebahagian oleh duit hantaran.

Masak sendiri adalah lebih murah dari catering. Tetapi lebih banyak guna tenaga kerja. Kalau di kawasan lembah Klang dapat catering menawarkan RM 10 / kepala dah cukup rendah dah tu.

RM 10,000 - RM 20,000


Kos # 14 Bilik pengantin

Katil. Cadar. Tilam. Almari. Langsir. Ada keluarga yang dah ada “bilik pengantin” khas. Jadi, selagi mana tiada pasangan adik-beradik lain yang akan berkahwin, maka “pengantin baru” akan menghuni di situ. Yang kena beli semua, ingat murah ka?

RM 1,500 - RM 5,000.


Kos # 15 Doorgift

Gula-gula. Telur. Sapu tangan. Apa - apa lah.

Walaupun kosnya barangkali cuma RM 1 / item tapi kalau dah tetamunya mencecah 1000 orang ? Untuk sedara lagi. Untuk keluarga sebelah sana lagi. Tapi Doorgift besanya RM 3 jugak la..

RM 1000 - RM 3000.


Kos # 16 Untuk bertandang ke rumah pihak satu lagi

Kalau dekat, satu kampung ok lah. Kalau perlu merentas beberapa negeri ?Duit minyak. Duit Tol. Duit hotel / homestay. Duit makan. Anda minta saudara anda meriahkan majlis anda, tapi bukan semua mereka ada kereta sendiri dan cukup wang untuk menemani anda kalau tidak disediakan duitnya. Itu yang kadang-kadang mereka “menolak” pelawaan anda. Ia berbeza mengikut lokasi. Sediakan lah RM 500 sebagai jumlah minima. Tapi kalo knak kawen ma org SABAH o SARAWAK, fikir2 kan la ya..


Kos # 17 Contigency

Adakalanya duit yang digunakan terlebih dari belanjawan asal. Sediakan lah sekitar 5 - 10% dari jumlah belanjawan yang asal. Dalam pengiraan kita ini, RM 3000.

Jadi, kos yang pada kebiasaannya ditanggung oleh pengantin

RM 17,550 (jangan lupa tolak nilai duit hantaran bagi pengantin perempuan)

Dan, kos yang boleh bincang dengan keluarga

RM 15,500

Dan, kos untuk kecemasan

RM 3,000

Maka anda perlu sediakan anggaran belanjawan perkahwinan sekitar

RM 36,050

Umak Aih!


"Psst. Tutup mulut tu abang long."

Amacam ?

Berani beli kereta baru ?

Berani simpan 10% je dari pendapatan bulanan ?

Berani tak mahu buat business part time ?

Berani tak mahu belajar investment ?

Walaupun boleh kongsi dengan pasangan, paling kurang pun kena ada duit untuk tanggung separuh kos dan dalam pengiraan ini adalah sebanyak

RM 18,000

Ini belum campur kos-kos renovation rumah yang dibuat bagi sesetengah keluarga. Juga belum campur kos memanjakan diri ke spa-spa dan juga berbulan madu.

Kalau nak berhutang kahwin sampai anak sulung berumur 7 tahun baru selesai bayar dekat bank, terus-teruskan lah dengan gaya hidup anda yang tidak mahu menyimpan dan suka menambah liabiliti tu.


P/S : Tapi kan kwan2.. yg d atas ni cuma anggaran minimum.. mustahil la kamurang mau yg paling simple kan??

Biasanya mesti mau yg GRAND gitu!!! hihihi tp atas kamampuan la.. napa juak kalo smpai RM100k blanja nya kan? yang pnting mampu n xmmbebankan d blakang ari..

kalo aku, mau majlis yg best, xsalah kita kongsi sikit ma pasangan kita.. atas psetujuan masing2 la.. tp lg bagus kalo laki yg 100% ba.. baru la syg namanya...


RENUNG-RENUNGKANLA.... :p